Werkwijze gemeenteraad
De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente en wordt elke vier jaar rechtstreeks door de inwoners van Baarn gekozen. De gemeenteraad bestaat uit raadsleden van verschillende politieke partijen (fracties) en heeft drie taken: het volk vertegenwoordigen, de kaders vaststellen voor het beleid van de gemeente en controleren of het college van burgemeester en wethouders haar taken goed uitvoert.
Vergadermodel
De gemeenteraad van Baarn vindt het belangrijk dat u mee kunt praten en invloed kunt uitoefenen. Het vergadermodel van de gemeenteraad is opgedeeld in drie fasen:
- Informatie in de raadscommissie (Beeldvorming).Â
- Oordeelsvorming in de raadscommissie (Oordeelsvorming).Â
- Raadsvergadering (Besluitvorming).Â
Tijdens de vergadering van de Informatie in de raadscommissie heeft u de mogelijkheid om in te spreken. Er gelden verschillende regels bij het inspreken in de raadscommissie. Neem gerust contact op met de griffie voor meer informatie.
Wanneer vergadert de raad?
De meeste bijeenkomsten zijn op woensdagavond. De exacte data, onderwerpen en vergaderstukken vindt u in het raadsinformatiesysteem.
Bekijk de agenda en onderwerpen
De raad hanteert een jaarkalender met de vergaderdata van raad, fracties en commissies. U kunt deze jaarkalender opvragen via e-mail griffie@baarn.nl.
Griffie
De griffie is het aanspreekpunt van de gemeenteraad voor inwoners. Wilt u bijvoorbeeld een bepaald onderwerp onder de aandacht brengen, neem dan contact op met de griffie.
Daarnaast ondersteunt en adviseert de griffie de raad en de raadsleden in het uitoefenen van hun werkzaamheden. Griffier Cindy Heusingveld is de eerste adviseur van de gemeenteraad.
Commissies
De gemeenteraad stelt diverse commissies in om invulling te geven aan de drie hoofdtaken. Zo helpt de auditcommissie de raad met de controlerende taak en stelt de agendacommissie de agenda's voor de vergaderingen van de raad op.
Hier kunt u zien welke raadsleden in welke commissies zitten van de gemeenteraad 2022 - 2026:
Presidium
De fractievoorzitters en de voorzitter van de raad (de burgemeester) vormen samen het presidium. Zij bespreken ongeveer vijf keer per jaar het functioneren en de positie van de raad.