Ramp of crisis
De kans dat er een grote ramp of crisis uitbreekt bij u in de buurt, is klein. Mocht dit toch gebeuren, dan zal u gewaarschuwd worden door de sirene of een NL-Alert. Blijf zo rustig mogelijk, ga naar binnen, sluit deuren en ramen en zet radio of tv aan op de calamiteitenzender. In onze regio is dat RTV Utrecht. Is het een landelijke ramp of crisis? Zet dan NPO 1 of Radio 1 aan. In het NL-Alert bericht op uw telefoon wordt ook aangegeven wat u moet doen en waar u meer informatie kunt vinden.Â
Elke eerste maandag van de maand worden de sirenes getest. Dit proefalarm bestaat uit een signaal dat hoorbaar is om 12:00 uur. Hoort u de sirene op dit tijdstip, dan weet u dat er niets aan de hand is.
Wat moet ik doen
- Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen.
- Sluit alle deuren en ramen. Schakel ook eventuele ventilatiesystemen uit.
- Laat mensen die bij u aanbellen schuilen.
- Waarschuw mensen die de sirene niet opmerken.
- Luister naar de rampenzender. Op deze zender krijgt u informatie en instructies van de overheid. Bij een ramp in uw buurt is dit de regionale zender RTV Utrecht. Bij een nationale ramp is dit NPO 1 of Radio 1.
Als u uw huis en omgeving moet verlaten
- Sluit gas, water en licht af.
- Neem alleen de hoognodige zaken mee.
- Sluit uw woning af en controleer of uw buren weten dat er een evacuatie plaatsvindt.
- Blijf bij een grote brand laag bij de grond en verlaat het gebouw zo snel mogelijk. Lukt dit niet? Ga dan voor een raam staan waar de brandweer u kan zien.
Vervoer
- Neem zoveel mogelijk anderen mee.
- Luister naar de verkeersinformatie via de radio.
- Volg de route die de politie aangeeft.
- Ga naar het opvangcentrum of ga naar familie of vrienden buiten het rampgebied.
- Voor hulpbehoevenden, bejaarden en scholieren is er speciaal vervoer tijdens een ramp of crisis. De instellingen (verzorgings- of bejaardentehuizen en/of scholen) waar deze mensen op dat moment zijn, zorgen hiervoor.
Wat moet ik niet doen als de sirene gaat?
- Gaat de sirene, bel dan nooit met het nationale alarmnummer 1-1-2. Bel ook niet met de plaatselijke politie, brandweer of ambulancedienst. De telefooncentrales kunnen dan overbelast raken. Dat heeft ernstige gevolgen voor het op gang komen van hulp.
- Haal uw kinderen niet uit school. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven en worden opgevangen door de school.
Hoe kan ik me voorbereiden op een ramp?
Rampen of crisissituaties komen bijna altijd onverwacht. Toch kunt u enkele voorbereidingen treffen voor als er zich een ramp voordoet. Op Denk vooruit leest u hoe u zich kunt voorbereiden.
Aanvullende informatie
Meer informatie en handige tips zijn ook te vinden op de website van de Veiligheidsregio Utrecht. De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) is een samenwerkingsverband van en voor de 26 Utrechtse gemeenten. De veiligheidsregio zet zich in voor de veiligheid van de inwoners en bezoekers van de provincie Utrecht. Zo zorgt de veiligheidsregio ervoor dat er een brandweer is. Ook maakt de veiligheidsregio afspraken over de aanpak van rampen en crises.
Informatie over actuele incidenten is te vinden op het Twitter-account van de Veiligheidsregio Utrecht.