Quick Scan: Veel te winnen met participatie, duidelijkheid en samenwerken
De gemeente Baarn - collegeleden, raadsleden en ambtenaren - is er voor de inwoners van Baarn. Maar wat vinden de Baarnaars eigenlijk van hoe de gemeente werkt? Worden ze voldoende betrokken? Voelen ze zich gehoord? Maar ook: hoe ervaart de gemeente zelf dit samenspel? Zowel met de inwoners als intern. En wat zijn de verbeterpunten? In een Quick Scan Lokale Democratie is eind vorig jaar aan inwoners, raadsleden, ambtenaren en collegeleden gevraagd hoe zij kijken naar het democratisch samenspel in Baarn.
De Quick Scan Lokale Democratie gaat om vragen als: hoe worden in de gemeente besluiten genomen en uitgevoerd? Is dat duidelijk? Luistert de gemeente goed naar de mening van inwoners? En hebben inwoners voldoende invloed op hun directe leefomgeving?
Aan het onderzoek hebben 100 inwoners, 78 ambtenaren, 18 raadsleden en alle 5 de collegeleden meegedaan. Van de inwoners heeft 34% (veel) vertrouwen in het gemeentebestuur. Een vergelijkbaar percentage heeft weinig of geen vertrouwen. Dit is vergelijkbaar met veel andere gemeenten. Het biedt ook ruimte voor verbetering. Bijvoorbeeld door duidelijker te maken wat de resultaten van het gemeentebeleid zijn, en verder te werken aan een open luisterende houding van gemeenteraad, college en ambtenaren. Maar ook om de onderlinge samenwerking verder te verbeteren.
Verbeterpunten
Uit alle resultaten van de Quick Scan heeft een begeleidingscommissie, bestaande uit inwoners, raadsleden, collegeleden en ambtenaren de drie belangrijkste verbeterpunten geselecteerd.
Eén van die punten is het meer, eerder en beter betrekken van bewoners bij wat hun gemeente besluit én doet in de directe leefomgeving. Veel Baarnaars praten daar graag over mee of hebben er spontane ideeën over. Zij willen graag dat hun ideeën en meningen gehoord worden en dat terugzien in de plannen van de gemeente en de uitvoering daarvan.
Een tweede verbeterpunt heeft daar ook mee te maken, namelijk het heel goed duidelijk maken wat de gemeente allemaal doet en besluit. Dat moet niet alleen in heldere taal, maar ook op manieren waarmee je inwoners daadwerkelijk weet te bereiken. Bijvoorbeeld door meer digitaal en meer actief en effectief te communiceren. Verder moet het duidelijk zijn waar je precies terecht kunt als je bijvoorbeeld een probleem, vraag of idee hebt.
Een derde verbeterpunt heeft meer te maken met hoe raadsleden en ambtenaren samenwerken. Daar wordt van beide kanten nu een zekere afstand ervaren. Hoewel beiden een eigen rol hebben, is er wel wederzijdse behoefte om meer samen te werken. De verwachting is dat dit de plannen en besluiten van de gemeente ten goede komt. En betere plannen en besluiten zijn natuurlijk in ieders belang!
Vervolg: Participatie, duidelijkheid en samenwerken
De uitkomsten en verbeterpunten uit de Quick Scan Lokale Democratie worden meegegeven aan de nieuwe gemeenteraad, het nieuwe college en aan de ambtelijke organisatie. Nu na de gemeenteraadsverkiezingen de fracties plannen gaan maken voor de komende vier jaar, nemen de fracties deze punten mee. Op die manier wordt er verder gewerkt aan het versterken van de lokale democratie in Baarn.
- Het volledige rapport kunt u hieronder downloaden.
- Lees ook het advies aan de raad: verbeterprogramma