Nieuwe manier van vergaderen voor de gemeenteraad van Baarn
Er verandert iets in de manier van de vergaderwijze van de gemeenteraad van Baarn. Op 1 september a.s. treedt namelijk een nieuw Reglement van Orde en een nieuwe verordening op de raadscommissies van de gemeenteraad in werking. Daarin staan de vergaderregels van de raad. Bijvoorbeeld wanneer en waarover inwoners kunnen inspreken, wanneer een raadslid het woord mag nemen en hoe het mondelinge vragenhalfuur verloopt.
Het nieuwe reglement en de verordening bevatten een aantal belangrijke wijzigingen. Deze zijn bedoeld om inwoners meer inbreng te geven, de beeldvorming- en debatfase van de raad te verbeteren, de raad meer regie te geven over de eigen agenda, meer op hoofdlijnen te vergaderen en meer ruimte in te bouwen voor flexibiliteit.Â
Inspreken over niet geagendeerde onderwerpen
Een belangrijke wijziging is dat het vanaf september mogelijk is dat inwoners en organisaties tijdens de Informatie in de raadscommissie (de nieuwe naam voor Informatie in de Raad) kunnen inspreken over onderwerpen die niet op de agenda staan. Voorheen kon inspreken alleen over geagendeerde onderwerpen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Inwoners die hier gebruik van willen maken dienen zich bij de griffie aan te melden via griffie@baarn.nl. Tijdens Oordeelsvorming in de raadscommissie (de nieuwe naam voor Debat in de Raad) en de Raadsvergadering (de nieuwe naam voor Besluit in de Raad) kan niet worden ingesproken.
Meer regie op de agenda door de raad zelf
De nieuwe spelregels zorgen ervoor dat de raad meer eigenaar van de eigen agenda wordt gemaakt. Zo wordt het in de nieuwe verordening mogelijk gemaakt dat raads- en steunfractieleden eigen onderwerpen of ingekomen stukken kunnen agenderen voor de Oordeelsvormende vergadering. Ook kan het college bespreekpunten voor de Oordeelsvorming in de raadscommissie agenderen.
Meer ruimte voor flexibiliteit
De vergadering Informatie in de raadscommissie kan vanaf september ook gebruikt worden voor onderwerpen en presentaties die pas op een later moment ter besluitvorming op de agenda komen of niet ter besluitvorming terugkomen. Ook wordt het mogelijk dat raadsvoorstellen niet in eenzelfde cyclus behandeld moeten worden. Zo kan de raadscommissie aan het einde van een agendapunt aangeven of het raadsvoorstel al dan niet door kan naar de volgende fase/vergadering.
Verbeteren van de oordeelsvorming/debatfase
Om de oordeelsvormende/debatfase te verbeteren zal er in de komende vergaderingen van Oordeelsvorming in de raadscommissie worden geëxperimenteerd met verschillende behandelwijzen. Na elke vergadering wordt er geëvalueerd om vervolgens te bepalen welke vorm tot de beste behandeling leidt.
Hoofdlijnen
Om meer op hoofdlijnen te vergaderen worden raadsinformatiebrieven niet meer standaard op de agenda van de Informatie in de raadscommissie geplaatst. Raadsinformatiebrieven zijn brieven die het college ter kennisname naar de raad stuurt. Een raads- of steunfractielid kan een raadsinformatiebrief wel agenderen voor Informatie in de raadscommissie en/of voor Oordeelsvorming in de raadscommissie.
BOB-model
Alle wijzigingen zijn in het belang van het beter doorlopen van de verschillende fases van besluitvorming. Deze fases bestaan uit beeldvorming - oordeelsvorming - besluitvorming, het zogenaamde BOB-model. De gedachte hierachter is dat als men met elkaar een ordentelijk politiek proces wil beleven, het verstandig is een vraagstuk eerst grondig te verkennen alvorens te oordelen en vervolgens te besluiten.